HTML

A pánikbetegség leküzdése!

A pánikbetegség könnyen leküzdhető, szánj időt magadra. Nekem bevált! A relaxáció megváltoztatta az életem!

Friss topikok

  • sassysassy: köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalataid. Meg tudnád kérlek irni, hogy hol voltál 12 hetes rel... (2013.11.21. 23:22)

Archívum

HTML

HTML

Egyéni keresés

HTML

HTML

Címkék

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Külső feed

Houston we have a problem

Indavideó

2010.05.31. 17:23 | addababa | Szólj hozzá!

 

A relaxációról röviden:

Napjaink felgyorsult életritmusában, az információözön, a teljesítménykényszer, a stressz szorításában egyre kevesebb idő jut a lazítás, pihenés természetes formáinak. Ezzel párhuzamosan azonban nő az igényünk valamiféle könnyű és gyors megújulás, regenerálódás iránt. A relaxációs technikák ebben kívánnak segítségünkre lenni, népszerűségük tehát méltán növekszik.

Általában a tanulási folyamat végére kialakul egy olyan relaxációs készség, amely folyamatos gyakorlás mellett az egyén élete végéig megőrizhető, bárhol és bármikor alkalmazható. Egy technikát sajátított el rejtett tartalékainak, belső energiájának mobilizálására.

A relaxáció latin eredetű, jelentése: „elengedni a rabot”, vagyis megszabadulni mindattól, ami rabságban tart bennünket, felszabadítani a feszültség által megkötött erőket, s szabad utat engedni a testi-lelki regenerálódás és a szellemi kibontakozás folyamatának.

A konfliktus, a szorongás, a félelem, a teljesítményhelyzet stb. az egyént valamilyen megküzdésre készteti, amely folyamat a szervezet szintjén, mint stressz-reakció zajlik le. Ennek elemei mindenki számára ismertek; többek között a vázizomzat fokozottabb tónusát, mintegy „ugrásra kész” állapotát idézi elő. A stressz folyamat általában az emberi életből nem küszöbölhető ki, túl gyakori jelenléte vagy túl hosszú fennállása azonban megbetegítő tényező. Kívánatos tehát, hogy az egyén életritmusában a regenerálódást szolgáló tevékenység stabil helyet kapjon és viszonylag rövid időközönként ritmikusan ismétlődjön.

Minden ember képes izomműködéseit valamilyen szinten irányítani, hiszen mozgásaink, cselekedeteink ezen alapulnak. A relaxációs gyakorlat során az izomzat lazítása, illetve a lazulás „engedése” a feszültségmentesítési folyamatot a vázizomzat felől indítja el. A relaxáció legközvetlenebb hatása a szorongáscsökkentés, a konfliktusok, a stressz, a terhelések stb. alacsonyabb feszült-ségszinten való elviselése, a test és lélek regenerációja.

Az önpercepció és az önkontroll fejlődése, illetve az önbizalom korrektív megélése nyomán jelentős mértékben erősödik az egyén önbizalma, fokozódik döntésképessége. A „rendíthetetlen nyugalom” birtokában a problémák, konfliktusok megoldása terén hatékonyabbá válik. Értelmi képességei is töltekeznek a relaxáció gyakorlása során, amennyiben koncentrációs és megjegyző képessége fokozódik, kreativitása kibontakozik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panikbetegseg-kezelese.blog.hu/api/trackback/id/tr792045303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása